» Blog

Wie investeert in timemanagement, investeert in productiviteit en vrije tijd! | Geplaatst op 11.04.2019 door Beheerder.

Timemanagement, we horen er allemaal van tijdens bijvoorbeeld workshops en reclamespots. Het is échter veel meer, namelijk het praktisch toepassen als werkstijl. Voor wie zich in een leidinggevende positie bevind, is dit géén should have but must have.

Enkele methodes die de efficiëntie en effectiviteit verhogen:

  • Eisenhower matrix
  • Planmatig te werk gaan
  • To-do list 
    • Dag lijst
    • Lange termijn lijst
  • 80/20 Regel
  • 2 minutenregel
  • Hanteren van een efficiënt e-mailcentrum

We halen één element uitgebreid voor dit seizoen aan:

Eisenhower matrix

Verdeel je activiteiten in onder de 4 kwadranten. Even je "post/email" tussen door checken is kwadrant 4, het eliminatiekwadrant en kan je dus schrappen. Iets dat vandaag moet gebeuren, behoort tot kwadrant 1. Ben je iemand die vaak brandjes blust en nog snel tegen een deadline iets wil afwerken? Dan werk je té vaak in kwadrant één, het is namelijk productiever om goed te plannen en kwadrant 2 hiervoor te gebruiken. Hierdoor raakt je aandachtsboog niet overbelast! 


Bron: Toolshero.nl


Voorkomen is beter dan genezen! | Geplaatst op 26.12.2018 door Beheerder.

Een CMS is handig en efficiënt voor zowel eindgebruiker als bouwer. Maar wat kan er nu misgaan?

Een CMS is vaak open-source (vrije afgifte code bestanden), iedereen kan deze dus inkijken ook degene met minder goede bedoelingen. Voorbeelden van CMS die open-source zijn: Wordpress, Drupal, ...

Tip nummer 1: hou je CMS altijd goed up-to-date om hacking te voorkomen! Je dient dus het cms bij te werken naar de nieuwste versie.

Een andere mogelijkheid is dat de plugins die je gebruikt niet up-to-date, ook deze dien je regelmatig bij te werken.

Tip nummer 2: Update je plugins regelmatig

Tip nummer 3: Indien een plugin sterk verouderd is en er geen nieuwe versies meer uitkomen, dan kan je deze best vervangen door een gelijkaardige plugin met dezelfde werking.

Tip nummer 4: Verberg het administratiepaneel voor bots, dit kan door een plugin of in samenwerking met je hostingprovider

Met deze tips kan je alvast aan de slag! Meer tips, neem contact met mij op.

Keuze tussen Moodle of Chamilo | Geplaatst op 10.08.2018 door Beheerder.

Zowel Moodle als Chamilo zijn uitstekende LMS-systemen om in te zetten als elektronische leeromgeving.  Niet alle scholen beschikken over voldoende budget om bijvoorbeeld een licentie van Smartschool te kopen.  In die gevallen stapt de school over op een gratis oplossing.

Bovendien zijn deze twee reuzen open-source en gratis. Zelfs al heb je géén kennis van Informatica,  je kan deze in de cloud (soms zelfs gratis, als je een goede partner vindt) laten hosten. Er zijn echter een aantal voor- en nadelen die bij elk LMS verschillend zijn, ik zet ze even op een rij.

Zo is Moodle heel uitgebreid  en bestaat deze al veel langer, maar een nadeel is dat het voor de eindgebruiker niet altijd even handig is, sommige geraken wel is verdwaald in de structuur.  Ook is Moodle erg ‘plomp’ en kan het veel dataverkeer opslurpen.

De uitbreiding van Moodle is zo groot dat elk onderdeel gigantische interessante submogelijkheden biedt, jammer genoeg ook de mogelijkheid om hierin te verdwalen. Dit is dan weer een voordeel van Chamilo, die wijst zichzelf in navigatie en structuur uit. De meeste mensen hebben hier geen of weinig een handleiding voor nodig.

Een groot voordeel van Moodle vind ik de quiz (toetsenmogelijkheid), je kan deze instellen met time restrictions, wachtwoord en je kan zelfs een intern netwerk van schoolcomputers opgeven om externe deelnemers niet te accepteren. Je kan een quiz pool koppelen en willekeurige vragen laten selecteren. De quiz optie bestaat uit zoveel subopties dat deze niet neer te pennen zijn!  De quiz heeft wat weg van Blackboard/Toledo…

Beide hebben een actieve community, naar mijn mening is bij de Moodle community nog veel meer actie zichtbaar. Dit zie je aan de forumactiviteit.  Een nadeel van beide is dat open-source ook door hackers kan worden ingekeken!

Als je leraar bent, wordt er verwacht dat je met de platformen vrij goed over weg kan die gehanteerd worden op de school. Maar in de praktijk weet elke IT-er dat het opleiden van een eindgebruiker voor bijvoorbeeld Moodle een aantal maanden in beslag kan nemen.

TIP: Kies een passend platform voor de school: eisen vs budget vs dataverkeer vs gebruikersgemak eindgebruikers